Pit Boss Ultimate Griddle Review

Pit Boss ultimate griddle gas barbecue 4 burners met accessoires

Een paar maanden geleden, vlak voor de zomer, ontving ik van Pit Boss een Pit Boss 4-burner Ultimate griddle om uit te testen en te reviewen. Voor wie het niet kent, een griddle is eigenlijk een hele grote bakplaat, zoals een teppanyaki plaat of gourmetstel maar dan een heel groot oppervlakte, om precies te zijn 4200 cm2of wie de Amerikaanse maten beter kent: 647 square inch. Dit is best groot, je hebt het dan over oppervlaktes die je bij pellet barbecues hebt. Pit Boss maakt twee soorten griddles, de standaard griddles en de versie die ik heb: de uitgebreide Ultimate griddle. Je kan kiezen tussen verschillende grootten 2,3,4 en zelfs 5 branders. Hoe meer branders hoe groter je plaat uiteraard. Bij de laatste variant krijg je er kastjes onder.

De bakplaat
Om met het belangrijkste te beginnen: de bakplaat. Zoals eerder genoemd is de bakplaat 4200 cm2 groot, dat is een superoppervlak om een heel gerecht te bereiden: vlees of vis met groente en/of een ander bijgerecht. In tegenstelling tot andere platen is dit een gepantserde keramische bakplaat en er zit een antiaanbaklaag op. Het is een genot om op het grote werkoppervlak te werken. Het brandt ook echt niet aan. Dat het echt een goeie bakplaat is merk je als je de griddle in mekaar zet, de plaat is echt enorm zwaar. Qua gewicht lijkt het wel op gietijzer. Omdat er een antiaanbaklaag op zit moet je wel met kunststof spatels werken, normale spatel zouden de plaat beschadigen.

 

De branders

Zoals genoemd heb ik de 4 brander uitvoering. Je kan ook een 2,3 of een 5 brander uitvoering nemen. Het verschil zit hem met name in het kookoppervlak dat je kan gebruiken. Hoe groter het kookoppervlak hoe meer branders je simpelweg nodig hebt. Mijn ervaring is dat een 4 brander super is om volledige gerechten te maken. Ik zou dan zelf ook altijd een 4 brander aanraden, met een 3 zou je er ook wel komen trouwens. Alle ultimate griddles zijn ook ‘portable’, dat betekent dat je de griddle zelf van het onderstel kan afhalen. Als je van plan bent dit ook daadwerkelijk te gaan doen, dan krijg je een andere afweging qua maat. In de VS is alles portable, ook een 5 pits zet je achter in je pick-up truck en rijd je mee weg. In Europa moeten we toch meer opletten wat er in onze auto’s past. Een 4 pits kun je echt wel meenemen maar dat neemt toch echt wel wat ruimte in je kofferbak in. De 4 branders leveren een vermogen van 13,5kW. Wat je in de praktijk doet is de griddle opwarmen met de deksel dicht, bijvoorbeeld 10 minuten en dan de branders op de gewenste warmte zetten. Zo kun je bijvoorbeeld links heter maken dan rechts (of helemaal uitzetten). Je creëert hiermee meerdere temperatuurzones op je griddle.

gasbranders van de ultimate griddle
klemmen om de bakplaat los te maken van het onderstel
Schoonmaakborstel voor griddle bakplaat
afvoerputje bakplaat
foto van de bakplaat van de pit boss ultimate griddle
Keukenrol houder op de Pit Boss Ultimate griddle

Wat ook mooi is dat je een ‘soort-van’ indirect kunt garen. Je kunt namelijk aan één kant een lagere temperatuur kiezen of een brander uitlaten en dan de deksel sluiten. Zo kun je een dikker stuk vlees aanbakken en dan laten doorgaren. Dit is echt een unieke feature onder de griddles. Verder zorgt het deksel ervoor dat je je griddle mooi kunt dichtdoen en de warmte kan behouden.

 

Wellicht ten overvloede: de griddle werkt op butaan of propaangas. Er zijn koppelstukken meegeleverd voor onze Europese gas-aansluitingen.

Schoonmaken

Uiteraard moet je deze mooie griddle ook schoonmaken. Tijdens het koken gebruik je boter en of olie, om dit weer kwijt te kunnen heeft Pit Boss een afvoerputje in de plaat gemaakt waaronder je een aluminium bakje kan zetten. Met een spatel schraap je alle olie vet en ander afval zo het putje in. Als je als je klaar bent het vastzittende eten nog van de plaat afhaalt (Pit Boss heeft hier een bijbehorende borstel voor) en met wat keukenpapier eroverheen gaat, dan is je plaat binnen 2 minuten schoon en weer klaar voor de volgende keer. Ik merk dat als je op de griddle kookt, dat het dan ook wel spettert op het frame en het karretje. Ik ga er zelf even met een schoonmaak spray en een doekje overheen en dan is het echt klaar.

 

 

 

Ultimate gadgets en features

Er is een reden waarom ze deze griddle Ultimate genoemd hebben. Het is natuurlijk best een gaaf gebouwde griddle. Hij ziet er enorm robuust uit en best wel gaaf met die blauwe grote draaiknoppen en die klep, maar deze griddle heeft nog een lijst met features. Ten eerste hebben we een keukenrolhouder, zodat je makkelijk toegang hebt tot keukenpapier om je handen schoon te maken of de griddle af te vegen. Dan is er een flessenopener, natuurlijk altijd belangrijk om je biertje mee open te maken. We hebben een uitrekbare vuilniszakhouder: als je een keer een avondje aan het koken bent met vrienden, heb je altijd een vuilniszak bij de hand om je afval in kwijt te kunnen. Dan zijn er maar liefst 2 uitklapbare tafeltjes aan de zijkant waar je je spullen op kunt leggen en aan elk tafeltjes zitten 3 accessoire haken, waar je je gereedschap aan kan ophangen. Uiteraard kun je de gasbranders elektrisch ontsteken met een ontsteker op batterij.

 

Zoals al eerder gezegd kun je de griddle zelf losklikken van het karretje, zo krijg je een portable BBQ. Het karretje zelf is robuust uitgevoerd, er zitten 4 grote wielen onder, vanwaar 2 zwenkwielen met rem. Je hoeft de het geheel dus niet op te tillen als je het wil verplaatsen. Onder in het karretje is een heel grote legplank voor al je materialen. Je kan er meer op kwijt dan je nodig hebt en ik merk dat ik mijn accessoires voor mijn andere barbecues ook hieronder opberg. De plaat zelf had wat dikker gemogen wat mij betreft.

Gereedschappen voor de pit boss gas bbq
knoppen van de pit boss ultimate griddle 
Hoe ziet de pit boss ultimate griddle er uit

Conclusie

Deze 4 pits Ultimate griddle is een fantastische griddle in de kwaliteit die we van Pit Boss kennen. De prijs zit rond de 840 euro zonder hoes. Het is wel aan te raden bij aanschaf direct een hoes mee te bestellen. De barbecue kan wel dicht maar er komt overal water in als je er geen hoes overheen doet.

Het is dus een fantastisch ding, maar wat doe je ermee? Laten we eerst beginnen met de vraag of het een barbecue is? Sec betekent een BBQ dat we iets kunnen grillen op een rooster, dat hebben we hier niet dus eigenlijk is het geen barbecue. Het is wél een fantastisch apparaat om buiten te koken en heerlijke barbecue gerechten te maken. Ik maakte er heerlijke smashburgers op, bakte grote stukken vis, steak, spiesjes, garnalen en andere lekkere gerechten. Het grote verschil met de barbecue is dat het vaak snelle gerechten zijn. Je maakt de gasbarbecue aan, bakt je vis/vlees samen met groenten of ander bijgerecht op de plaat. Het contact met de plaat is groot, zoals bij een gietijzeren plaat. Wil je een keer een wat dikkere steak maken, dan kan dat ook wel op deze plaat. Je bakt de steak aan op het hete deel, legt hem vervolgens op een kouder deel van de plaat en doet de deksel dicht.

Woon je in Belgie en heb je interesse in Pit Boss producten, kijk dan eens op www.smokinggrills.be

NL EN FR DE IT ES