Inkbird IBT-4xs bluetooth thermometer review

Begin deze maand ontving ik van Inkbird de IBT-4XS slimme draadloze bluetooth BBQ-thermometer. Een thermometer die met maximaal vier sensoren de (kern-)temperatuur van je bereidingen kan bijhouden en/of van je omgeving. Het aflezen van de temperatuur doe je op het verlichte (7-segment) LED display of op je smartphone via bluetooth. Ik testte deze thermometer bij barbecue-bereidingen en schreef er deze review over. Inkbird heeft een webshop op Amazon.nl waar je heel makkelijk de thermometer kan bestellen, over het algemeen wordt hij binnen een dag geleverd. De algehele conclusie van deze review is dat het een top thermometer is voor de prijs die hij kost. Value-for-money dus.

Verpakking en inhoud
De thermometer is verpakt in een klein doosje dat je kan blijven gebruiken voor het opbergen van de thermometer. Naast de thermometer zit er ook een micro USB-kabel in het doosje. De batterij is oplaadbaar en deels opgeladen. Om te testen laad ik eerst de batterij volledig op. De USB-oplader is niet inbegrepen. Dit is niet echt een gemis omdat je altijd wel ergens een overtollige USB-lader hebt liggen, tenminste ik dan. Verder zitten er in mijn set 3 probes (temperatuur sensoren) die je kan gebruiken om de temperatuur van bereidingen in de gaten te houden en 1 omgevingssensor (ambient). Wat mij opvalt is dat de kabels van de probes een stukje langer zijn dan ik ben gewend, voor mij is dat een pluspunt omdat je dan wat flexibeler bent met het plaatsen van de je basisunit. Als laatste zitten er ook nog 2 clips bij waarmee je de probes aan je rooster kan vastmaken en een kleine Engelstalige handleiding. Op deze manier is het een behoorlijk complete set. 

Kalibratie
Voordat ik de thermometer echt ga gebruiken bij barbecue-bereidingen, wil ik eerst weten hoe nauwkeurig hij is. Om de kalibratie te testen gebruik ik een pan kokend water om te zien of hij 100 graden aangeeft. De thermometer geeft bij alle probes en poorten netjes 100 graden aan. Kenmerkend voor dit soort thermometers is dat ze langzaam reageren, maar omdat je ze langere tijd in je bereiding steekt maakt dit niet uit. De thermometer is dus netjes gekalibreerd en er is verder geen mogelijkheid de kalibratie aan te passen. De mogelijke afwijking van de thermometer is +1/-1 graad Celsius. Het temperatuurbereik is 0-250 graden Celsius en kortstondig tot 300 graden. Niet gebruiken dus als je pizza’s bakt, want dan ga je vaak boven de 300 graden.

Functionaliteit van de basisunit
De basisunit bevat een aan/uit knop om de unit aan te zetten. Zoals eerdergenoemd kun je 4 probes verbinden met de basisunit. De basisunit is te gebruiken zonder app of bluetooth verbinding. Bij het verbinden van een probe geeft de basisunit de temperatuur weer van de probe, dit doet hij op een verlicht LED display, dus in het donker is het ook goed af te lezen. Op het moment dat je meerdere probes verbindt, dan wordt er elke seconde de temperatuur van 1 probe weergeven, in 4 seconden zie je de temperatuur van alle probes. Je kan de basisunit magnetisch vast maken aan elk metalen vlak, let wel op dat de unit niet hittebestendig is. Verder kun je het scherm omdraaien, als het om de een of andere reden beter uitkomt de kabels aan de achterkant uit te laten komen, dan draai je het scherm om. Vanwege de lange kabels heb ik dit zelf niet nodig gehad. 

Bereik
Het theoretische bereik is 50 meter buitenshuis en dat haalt de thermometer ook wel, ik testte zo’n 40 meter met obstakel en daarbij bleef het bereik goed. Naar binnen heeft de thermometer (uiteraard) een korter bereik. Goed om te weten is dat de communicatie tussen de thermometer en je telefoon 2 modi lijkt te hebben, namelijk 2-wegscommunicatie en 1-wegscommunicatie. Ik testte de thermometer binnen, direct achter het raam, in het gezichtsveld van de basisunit. Met deze test had ik volledig bereik. Verder het huis in, door meerdere dikke muren heen veranderde de communicatie van 2-weg naar 1-weg, maar kon ik nog steeds mijn temperaturen aflezen. De communicatiemodus kun je ook in de app zien.

 

Accu
De accu is oplaadbaar, niet verwisselbaar en kun je opladen via een USB-aansluiting. Het is een 1000mAh lithium batterij, die als hij helemaal vol is, 60 uren mee zou moeten kunnen gaan. Dit heb ik zelf niet getest, want dan moet je toch al heel wat gerechten maken wil je 60 uur temperaturen meten.

 

Schoonmaken
Uiteraard moet je deze probes schoonmaken na gebruik, de probes zelf zijn waterdicht maar je moet altijd oppassen op het punt waar de probe aan de kabel is gekoppeld, komt daar water in dan krijg je gekke temperaturen.

Functionaliteit van de app

Zoals eerder gezegd hoef je niet per sé gebruik te maken van je telefoon, maar het is wel een mooie aanvulling. Voor het gebruik van je telefoon installeer je de BBQ GO app, deze loopt onder iOS en Android. De app doet wat hij moet doen, maar is wel redelijk eenvoudig. Wat je vaak ziet bij dit soort apps is dat naarmate de tijd verstrijkt, er nieuwe functionaliteit bijkomt. Ik kan niet beoordelen of dit ook het geval is bij Inkbird. Deze review gaat over Firmware v3.11 en de appversie die in juni 2020 beschikbaar was. In het kort de functionaliteit:

 

Algemeen:

 • Inzien batterij-status
 • Inzien ontvangst van de basisunit
 • Instelling Celsius/Fahrenheit
 • Instelling alarm bij verbroken verbinding
 • Instelling tijdsinterval bij alarm
 • Instelling alarm geluid en/of vibratie

Per probe:

 • Aflezen van de temperatuur
 • Piek temperatuur of bereik van temperatuur instelbaar, op basis van voorinstellingen of op basis van eigen waarden.
 • Timer per probe, wat me opviel is dat de maximale tijd 240 minuten is, dat vind ik net wat weinig. Ik hoop dat dit nog ge-update wordt.
 • Mogelijkheid alarm aan/uit te zetten per probe
 • Ophalen van een grafiek van het temperatuurverloop. In mijn geval merkte ik dat als de verbinding verbroken is geweest, de grafiek dan ook ge-reset is. Aandachtspuntje dus.

In het algemeen bevat de app alleen de basisfunctionaliteiten die je zou verwachten, maar het werkt wel goed en soepel. Functionaliteiten als exporteren van je grafieken, verwachte eindtijd van je gerecht en grafieken van alle probes op 1 pagina. Nu moet ik zeggen dat ik zelf wel heel kritisch ben op apps en al eerder redelijk wat feedback heb gegeven op andere thermometer app-ontwikkelaars om hun producten te verbeteren, dat terzijde. Even belangrijk om je te realiseren dat deze versie geen wifi heeft, je kan je temperaturen dus niet in de supermarkt aflezen. Inkbird heeft overigens ook een model met wifi. 

Prijs
Dan komen we op de prijs, deze thermometer kost EUR62,99 als je hem koopt via Amazon.nl. Dat is écht een heel scherpe prijs voor deze mooie thermometer, met 4 probes! Ter vergelijking, bij Weber kost 1 probe 20 euro en dan zit er geen thermometer bij. Daarnaast zit er 12 maanden garantie op en kun je bij Inkbird ook terecht bij de helpdesk! Wat mij betreft een aanrader zeker voor deze prijs!

 

NL EN FR DE IT ES