barbecue marq met de pit boss navigator 850

Afgelopen weekend heb ik weer een nieuwe barbecue mogen verwelkomen in mijn barbecue familie: Pit Boss Navigator 850 welcome to our family! Ik ben sinds dit jaar ambassadeur voor Pit Boss Europa dus jullie gaan nog meer van dit merk horen het komende jaar. In dit artikel geef ik mijn eerste impressie van deze pelletgrill.

Pit Boss
Allereerst over het merk Pit Boss. Het merk is al sinds 1999 op de markt en dan met name op de Amerikaanse markt. Het is een vrij groot merk en in de Amerikaanse testen vaak de geduchte concurrent van Traeger. Pit Boss staat er om bekend goede producten te maken die onder het prijsniveau van de concurrent liggen en dan nog nét wat extra’s biedt qua accessoires of opties. Goede prijs/kwaliteitverhouding dus, maar absoluut een A-merk. Geen zorgen dus over de kwaliteit en/of de garantie. Zeg maar het Big Green Egg/Kamadoe Joe idee. Ze gaan het nu serieus aanpakken in Europa. Er is een nieuw hoofdkantoor in Nederland en er komen steeds meer verkooppunten. In Belgie kun je bijvoorbeeld terecht bij www.smokinggrills.be.

Ik heb de barbecue van Pit Boss geleverd gekregen, maar schrijf deze review op eigen initiatief en op persoonlijke titel. Niet als reclame dus.

 

Ik heb de barbecue zes weken geleden gekregen, in elkaar gezet en toch al behoorlijk wat gebruikt. Dit artikel is mijn eerste ervaring na zes weken en wellicht vul ik het nog aan.

Wat voor barbecue hebben we hier?

De Pit Boss Navigator 850 is een pelletgrill met een rooster oppervlakte van 850 square inch. Ik houd even de Amerikaanse maten aan, dat vergelijkt makkelijker. Het is een pelletgrill die qua grootte in het middensegment zit. Pit Boss maakt ook nog een 550 en een 1150 square inch, nog een kleiner en een groter model dus (In de Pro series heeft Pit Boss nog een groter model). Qua grootte kan ik het volgende zeggen: pak een model dat qua grootte past bij je behoefte. Je kan een barbecue niet later groter maken als je die behoefte hebt dus denk bij aanschaf goed na over hoeveel personen je te eten wil geven en hoe groot je producten zijn. Een heel varken leg je niet op een 550 sq. Inch. (Op de 850 krijg je wel een speenvarkentje of een hamburger of 30). Houd er rekening mee dat het verhoogrek ook wordt meegeteld in de oppervlakte. Vaak is heeft dat rekje een lagere temperatuur dan de rest en kun je dit alleen gebruiken om warm te houden (dat heb ik bij deze barbecue overigens niet kunnen concluderen). Verder ter overweging, een grotere barbecue kost meer brandstof om te verwarmen. Pelletgrills zijn niet zuinig qua verbruik, dus neem dat mee ter overweging. 

 

Pit Boss maakt drie series: de sportsman, de navigator en de pro. De sportsman is de instap-serie en heeft wat minder opties. De navigator is het middensegment en de pro is het hoogste segment. Ik ga later nog in een ander artikel in op de vergelijking tussen de drie series. Qua series dus middensegment en qua grootte ook. Qua prijs zit je rond de 1000 euro.

 

Om dan maar gelijk even de vergelijking te maken met wat hier nog in mijn tuin staan: de Traeger 575 pro, zit ook rond de 1000 euro. Het is wel een kleinere pelletgrill, namelijk 575 square inch. De pro series van Traeger zijn eigenlijk hun instapserie. Ik heb deze barbecue ook in de tuin staan, hij kost ongeveer hetzelfde, dus het is makkelijk vergelijken.

 

Assemblage en bouw.

De assemblage van deze barbecue is eenvoudig en heb je met twee man binnen een dik uur gedaan. De barbecue is goed en degelijk verpakt en de kans op transportschade is dan ook klein. Het pakket bestaat uit twee delen. Het ene deel is de rookkamer samen met de hopper en de overige (delen) zijn de poten en het draagframe. Dat is dan ook gelijk de hele assemblage. Eerst zet je de poten en het draagframe in elkaar en dan hijs je de rest van de barbecue erop. Goed vastschroeven en je bent er bijna.

Het geheel voelt zwaar en stevig aan. Even wat specificaties: de barbecue weegt 78 kilogram, dat is een forse barbecue. Gelukkig heeft hij vier wielen, 2 inline en twee vergrendelbare zwenkwielen. Je hoeft hem dus niet op te tillen. Mijn ervaring is dat dit echt een meerwaarde is t.o.v. van 2 inline wielen. Soms wil je de barbecue verplaatsen om goed in de hopper te kunnen of hem te vullen. Soms wil je aan de achterkant komen, al is het maar om de kabel te pakken en/of op te rollen. Er is een stevig handvat aan de hopper zodat je hem goed vooruit kan trekken. Misschien even vooruitlopend: de hopper heeft een capaciteit van 12kg, dat is een grote hopper. Tel dat op bij de 78kg van de barbecue en je komt op 90 kg. Dan is het wel fijn als hij stevig is en wieltjes heeft.

Qua bouwkwaliteit is dit echt een hele degelijke barbecue. Het staal is dik en voorzien van een mooie structuur. Ik denk dat de de structuur er ook voor zorgt dat je het vuil niet zo ziet. 

 

Wat mij verder opvalt is het tablet aan de rechterzijkant, dat niet in te klappen is en het tablet aan de voorkant dat wel inklapbaar is. Deze zijn standaard bijgeleverd, dat is niet bij alle merken zo, vaak moet je het tablet aan de voorkant, maar ook de ophang haakjes kopen als extra accessoire. Verder kan je het tablet aan de voorkant er makkelijk afhalen en tussen de poten plaatsen, zo heb je extra opbergruimte als je klaar bent met barbecuen.  Als ik eerlijk ben, was het beter geweest daar een vast tablet te hebben als opbergplek, maar dan moet je naar de pro-serie toe.

 

Er zit geen schoorsteen op deze barbecue, de luchtuitlaat gaat via de achterkant. Ik vind dat prettig, normaal gezien zou de schoorsteen rechts boven het tablet zitten, daar heb je nu alle plaats om te werken. Wat wel kan, is dat je het gat opent boven het rechter tablet, dan kun je daar een (verticale) smokerbox op monteren. Pit Boss verkoopt deze apart. Je kan dan naast je gerecht, nog wat extra zaken roken, zoals wat vis, wat kaas of wat nootjes bijvoorbeeld.

Beide tabletten zijn goed schoon te houden. Wat verder opvalt is dat er over haakjes zijn om je gereedschap op te hangen, dat klinkt als iets kleins, maar het is niet bij alle merken standaard aanwezig. En natuurlijk zit er ook een flessenopener (niet onbelangrijk) op. Altijd leuk deze extraatjes.

Ten laatste de hopper. De hopper is het magazijn waar de pellets in worden bewaard. Deze hopper is echt groot! Er kan 12kg pellets in. Oftewel een hele zak gaat er met moeite in (normale zak is vaak 9kg) en door de grotere hopper kun je langer roken dan met een kleinere hopper. Verder zit er ook een raampje in zodat je direct van buitenaf kan zien hoeveel pellets nog in je barbecue zitten.

Mocht je nu de ene keer op hickory willen roken en dan andere keer op appel, dan moet je natuurlijk de oude pellets eruit halen en nieuwe erin doen. Om dit te vergemakkelijken heeft deze Pit Boss een luikje aan de achterkant om de pellets weer uit de hopper te laten stromen. Dat is niet uniek, maar wel een vereiste volgens mij.

Features

Heat deflector:

Dan gaan we kijken naar de features op deze barbecue: Misschien wel de allerbelangrijkste feature op de pelletgrills van Pit Boss is dat je de deflector kan openen met een schuif. De meeste pelletgrills hebben een dichte deflector en zijn dus alleen geschikt voor indirect barbecueen en roken. Bij deze kun je dus, ik noem een voorbeeld, een picanha low and slow garen. Daarna zet je de deflector open en grill je hem af. Er zijn twee dingen die ik daarbij moet noemen. De grootte van het vuur is ongeveer de grootte van de firepot. Dit is dus anders dan bij bijvoorbeeld een kamado, als je daar de deflectors weghaalt heb je 1 groot direct veld, dat is hier natuurlijk wat beperkter. Van de andere kant, als je de pelletgrill op high zet, komt er echt wel wat vuurkracht aan je vlees. Ik heb het niet zelf gemeten, maar volgens de specificaties kun je tot over de 500 graden Celsius krijgen om te grillen. Tweede ding wat ik moet noemen is dit: je opent de deflector door een handvat aan de linkerkant naar links en rechts te schuiven. Als je vlees (of vet) veel druipt, dan gaat de bovenste plaat op de onderste plaat plakken. Dan schuift het niet meer. Een simpele oplossing is om dan via de hendel de platen even van elkaar af te duwen (omhoog) en dan schuift alles weer. Dit is geen echte truc, het is gewoon goed te doen met hoe het systeem in elkaar zit.

De controller

De navigator is dus een midrange model en ergens hebben ze concessie gedaan en dat is hier. Deze pelletgrill is niet uitgerust met een PID controller en niet met wifi. Je kan natuurlijk zeggen dat je dit niet belangrijk vindt, en dat is het ook niet, maar het is 2022, overal zit wifi op. Voor wie niet weet wat een PID controller is. De controller is het besturingsmechanisme van de grill. Hij meet de omgevingstemperatuur in de grill en past daarop de hoeveelheid lucht (blower) en de brandstof aan (snelheid auger). De klassieke controller zijn heel simpel, als de temperatuur lager is dan de ingestelde temperatuur, geven ze brandstof en (meer) lucht. En anders niet. Dit is ook het type controller dat in deze Navigator zit. Een PID controller is een stuk geavanceerder, er zit meer software in en daardoor houd je de temperatuur stabieler. Als je de temperatuur van een PID en een niet PID afzet tegen de tijd, zie je meer fluctuaties in temperatuur bij de niet PID controller. Ik heb dit getest. Kijk maar eens naar de grafieken. Je ziet dat de Pit Boss binnen een bereik van 106-129 bij een instelling van 120 graden. De Traeger (wel PID controller) zit tussen de 119-129 graden.  Ik heb de test ook gedaan bij 230 graden, daar zie je een soortgelijk verschil.

Is dat erg? Ja en nee. Bij low and slow bereiding wil je eigenlijk zo weinig mogelijk temperatuur fluctaties, dus heb je baat bij een PID controller. Van de andere kant, ik heb deze tests ook gedaan met een kamado en daar zie je ook een dergelijke fluctuaties, telkens als een nieuw stuk houtskool ontbrandt dan krijg je zo’n fluctuatie. PID is dus mooi maar ook geen must. Van de andere kant: pelletgrills hebben best wel moeite met het creeren van een goede rookontwikkeling. Dat komt omdat een pelletgrill best wel zuiver en efficient brandt. Een PID controller doet dit als de beste, maar heeft daardoor nog wat minder rook dan met een niet PID-controller. Het aan en uitgaan van het vuur bij de Pit Boss zorgt er dus voor dat er iets meer rook wordt gegenereerd dan bij een standaard PID controller.

Ga je nu naar de geavanceerde PID controllers (traeger maakt die), dan is er een stukje software wat ervoor zorgt dat de verbranding minder zuiver is en dus meer rook genereert. Dan zit je wel in een duurdere klasse barbecue.

Wifi kan ik kort over zijn: Pelletgrill is set-and-forget en wifi is dan echt wel een meerwaarde. Jammer dat het er niet op zit. Mocht je dat toch willen kun je je controller nog upgraden met de nieuwere Pit Boss controllers maar er zijn ook aftermarket controllers beschikbaar.

De controller heeft 1 probe om de binnentemperatuur te meten (vast) en er kunnen twee meat probes worden aangesloten. Er wordt 1 stuk bijgeleverd. Je kan kiezen tussen de standen SMOKE (dat is de laagste in temperatuur en geeft het meeste rook, ik gok rond de 75 graden), 95-110-120-150-175-200-230-245 en HIGH (om te grillen). 

Verder zit er op de controller een aan/uit knop, een prime-knop en een p-knop. De prime knop druk je in om de firebox voor de eerste keer te vullen, het laat de auger draaien. Je moet de knop de hele tijd inhouden totdat de eerste pellets in de firebox komen, dat kan tot 10 minuten duren en je ziet niets gebeuren. Beetje onhandig, had er een timer opgezet van 5 of 10 minuten en dan kon je nog een biertje drinken ondertussen maar het is niet anders, over het algemeen doe je dit eenmalig. Dan zit er nog een P-knop op de controller. Met de P-knop kun je de UIT-tijd van de auger instellen. De auger voedt de firepot altijd met tijden van 18 seconden van pellets en stopt dan weer even. In principe staat die instelling goed, maar werk je in extreem klimaat dan moet je deze aanpassen. Stel je voor je zit in een diepe winter, dan kan de firepot uitgaan als het te lang duurt voordat er nieuwe pellets komen. Voor ons, in Belgie en Nederland niet zo belangrijk dus.

 

 

 

Temperaturen

Ik heb wat uitgebreide metingen gedaan wat temperaturen betreft. Hierbij mijn bevindingen. Ik heb metingen uitgevoerd met meerdere thermometers en meerdere probes. Elke meting is met 4 probes gedaan en 2 thermometers (Grilleye Max en Flameboss). Eerder heb ik me verzekerd dat deze accuraat zijn. Alhoewel ik erg mijn best heb gedaan zijn het natuurlijk geen wetenschappelijke metingen. Meting is gedaan bij een buitentemperatuur van 10 graden Celsius. Ik merk dat een centimeter naar links/rechts/achter/voren ook al andere metingen geeft. Dus ik ben steeds uitgegaan van gemiddeldes van 4 probes en heb alle metingen 3 keer gedaan. Uiteraard zit er ook nog een meetfout omdat je niet precies weet op welk punt in de auger-cycle je zit, in het warme of het koude deel.

Ambient temperatuur 

Bij een instelling van 120 graden kom ik gemiddeld genomen uit op een rooster-temperatuur van 130 graden, in het centrum van de barbecue. Ik heb deze metingen ook gedaan op 1/4 vanaf links en 1/4 vanaf rechts. Mijn bevinding daar is dat op 1/4 de gemiddelde temperatuur  124 is, iets lager dus en aan de rechterkant 112. Oftewel qua hitteprofiel is het midden het warmst, dan de linkerkant en de rechterkant is koeler. Gemiddeld op al deze plekken is de barbuecue 122 graden. Dat is netjes op temperatuur dus.

Heat map

Bij het maken van de heatmap heb ik gekeken naar 4 plekken op de twee roosters. Onder midden op 1/4 en 3/4, boven midden (rooster) op 1/4 en 3/4. Onder op 3/4 van links is de koelste plek met gemiddeld 105 graden, boven op 3/4 van links is het al wat warmer met 111 graden. Op 1/4 van links onder is de temperatuur 117 en boven 128. Linksboven is dus een plekje dat over het algemeen wat warmer is. Het gemiddelde van het geheel komt weer op 115 graden bij een setting van 120. Eigenlijk zijn dit allemaal geen gigantische afwijkingen, dus ik maak er zelf niet zo’n probleem van. Ik vind zelfs de temperatuur best gelijkmatig.

Meatprobe

 De meatprobe heb ik getest in water van 0 graden, 35 graden en 100 graden. De temperaturen heb ik gevalideerd met mijn gecalibreerde thermapen. Bij 0 en 35 graden zag ik een afwijking van +3 en bij 100 graden een afwijking van 1-2 graden. Dit vind ik zelf wel jammer. Het had wat accurater gemogen. Echter, de temperatuur is te hoog, dus je product is nooit overgaar.

Ambient probe

De ambient probe is de temperatuur die de barbecue zelf aangeeft als interne temperatuur. Met een graad of 5 afwijking, afhankelijk van de auger-cycle, lijkt deze redelijk overeen te komen met de temperatuur die ik meet op het midden van het rooster. 

Verbruik

Pelletsmokers gebruiken pellets. Ten opzichte van een mega-goed geïsoleerde kamado verbruikt dit toch echt wel wat meer brandstof. Het staal is in dit geval niet geïsoleerd, een prijsklasse hoger heb je wel vaker geïsoleerde wanden. Buiten dat moet je kijken naar de oppervlakte, dit is een medium size barbecue, die gebruikt meer dan een kleine en minder dan een grote. Ik heb een duurtest gedaan op 120 graden. Dat had ik eerder ook al gedaan met mijn Traeger en mijn Kamado Joe.

Hiernaast het tabelletje met mijn kostenberekening. Ik kijk hoeveel brandstof het kost een paar uur lang op 120 graden te blijven. Ik bereken de hoeveelheid (kg) brandstof per uur. Alle barbecues hebben een verschillende oppervlakte, ik corrigeer dit naar 500 square inch. Bij de kamado reken ik 1 oppervlak, afhankelijk van de kamado kan er nog een tweede of derde laag in.  Daarnaast reken ik met een houtskool-kosten vs pellet-kosten, pellets zijn iets duurder.  Wat opvalt is dat de kamado qua brandstof een flink stuk zuiniger is dan een pelletgrill. Een pelletgrill heb je ook niet voor de zuinigheid maar voor het gemak. Wat verder opvalt is dat de Pit Boss een stuk zuiniger is dan de Traeger. Voor een deel is dit te verklaren met het feit dat ik de test van de Traeger bij een lagere buitentemperatuur heb uitgevoerd. Maar ik denk toch dat de Pit Boss bij het zelfde oppervlakte zuiniger is dan de Traeger, hoe dat komt weet ik niet precies, maar het kan te maken hebben met de controllers.

 

Overige zaken

Dan kijk ik nog even rond om te zien of ik alles heb gehad en wat ik nog wil melden:

– De vetafvoer gebeurt via de zijkant van de deflector en komt uit in een emmertje aan de rechterzijkant. Dat werkt prima en het emmertje is meegeleverd.

– De rookuitlaat zit aan de achterkant en kan open en (bijna) dicht worden gedaan.

– Er is een kleine kabelhaspel aan de achterkant om je kabel op te rollen bij verplaatsen.

– Er zit een honingraat rooster in de hopper zodat er geen kindervingertjes aan de auger kunnen komen. 

– Schoonmaken moet je doen met een stofzuiger (of klungelen op een andere manier). De Pro Series heeft een aan de onderkant uitneembare firepot, dat is echt wel superfijn om schoon te maken.

– De roosters zijn porselein gecoate gietijzeren roosters, ze houden dus veel warmte vast. Eigenlijk zijn het drie roosters en de afmeting is zo dat ze precies in de vaatwasser passen. Dat is echt wel top!

– De meatprobe is eigenlijk best dik, dat vind ik wel jammer, je steekt echt wel gaten in je vlees.

 

 

foto van barbecue marq op een pellet barbecue grill

Conclusie

Dan komt deze review langzaam tot een eind. De pro’s en con’s vinden jullie grotendeels in de tekst, die ga ik niet meer allemaal herhalen. Als je kijkt naar het prijsniveau dan heb je met deze barbecue echt wel value for money, bang-for-bucks. Alles aan deze barbecue is degelijk en sterk uitgevoerd. Het is echt goed materiaal allemaal. Je merkt gewoon dat Pit Boss al jaren ervaring heeft met pelletgrills. Een echte geweldige feature is de flame broiler zodat je direct kan grillen. Je hebt een mid-size en mid-range pelletgrill, met alle benodigde features. Als ik dan echt een con moest noemen is het het ontbreken van de wifi-controller. Dan moet je naar de pro-series gaan of er zelf een nieuwe controller in zetten.

Ik hoop dat je iets hebt aan deze review, mochten er nog vragen zijn kun je me altijd vragen stellen. 

PS. Ik heb deze pelletgrill van Pit Boss gekregen, maar deze review is mijn eigen test en mening. 

NL EN FR DE IT ES