Review flame-boss wi-fi thermometer

Afgelopen november bracht Flame Boss de eerste barbecuethermometer uit. Een barbecuethermometer die je over een langere periode in je vlees laat zitten bij low en slow bereidingen. Flame Boss kennen we natuurlijk van de barbecuecontrollers, maar nu hebben ze ook een thermometer. Ik heb hem gelijk besteld. 

Ik heb inmiddels al best wat ervaring met dit soort thermometers en nog steeds op zoek naar eentje die me écht helemaal bevalt. Ik gebruikte eerder een iGrill 2, toen deze nog van iDevices was en was daar heel tevreden over. Toen Weber de iGrill overnam en de software verving vond ik toch een aantal features niet meer terug. Ik heb daar vaker met Weber over gemaild en gestaag werd de software beter maar ze kwamen niet op het niveau van de iDevices software. Jammer, want de iDevices software was écht goed doordacht. Ik stapte over op de Grilleye Pro+. Erg mooie thermometer. Ik maakte kennis met Wi-Fi en Cloud en kon overal toegang hebben tot mijn thermometer. Eén probleem, op enig moment lijkt de Grilleye zijn temperatuur niet meer te updaten en dit zie je niet. Bij bereidingen die lang duren of waar je niet de hele tijd bij bent is dit écht een probleem. Daarna testte ik de thermometers van Inkbird. Inkbird biedt voor een goeie prijs hele leuke thermometers, maar ze moeten echt nog wat volwassener worden met hun software.

Omdat ik véél barbecue, vind ik de thermometer toch wel écht belangrijk. Ik kan er ook niet de hele dag blij blijven staan, want het drukke gezinsleven vraagt ook zijn aandacht. Vandaar de aanschaf van de Flame Boss. Ik bestelde hem voor 129 euro, niet echt goedkoop, niet echt superduur. Je krijgt dan de thermometer, een laadkabel (micro-usb), twee probes, een roosterklem en twee wikkels om de probes op te rollen. Jammer dat er geen 4 probes bij zitten, maar met twee komen we ook al een heel eind. Verder mis ik altijd een stevig kistje erbij. Die apparaatjes slingeren toch maar rond buiten, in de garage en worden nat. Ik bestel altijd direct bij AliExpress een waterbestendige outdoor case. Voor twee tientjes is alles dan beschermd.

 
 

Wat vind ik belangrijk bij een thermometer. 1) Het moet stabiel zijn, dus de software moet niet blijven hangen, temperatuur moet goed ge-update worden en de connectie moet niet wegvallen. 2) Wifi is, vanwege de afstand, voor mij een must, Cloud is leuk. 3) Temperatuur moet accuraat zijn. 4) Grafieken zijn echt superfijn, want zo kun je niet alleen de temperatuur aflezen maar ook de trend zien. Temperatuur van 105 graden is misschien best prima, maar niet als je ziet dat afgelopen tijd enorm gestegen is. Standaardfeatures zijn tegenwoordig het zetten van timers, alarmen enzovoort. Voor mij hoeft er geen voorgeprogrammeerde set van temperaturen in te zitten, dat doe ik altijd zelf. Op die manier ga ik deze thermometer ook testen.

Connectiviteit
Je kan deze thermometer alleen verbinden met Wi-Fi, geen bluetooth. Voor mij is dit een voordeel. Ik heb een access-point buiten, dus goede Wi-Fi en ik heb de lange afstand nodig. Thermometers die bluetooth en Wi-Fi hebben lijken misschien handiger, maar ze moeten ook continu kiezen tussen het type verbinding, dat leidt wel eens tot problemen. Je kan deze thermometer op twee manieren verbinden. 1 Access-point modus, dan heb je een directe verbinding tussen de thermometer en bijvoorbeeld je smartphone. 2 Station modus, dan integreer je je thermometer met je thuisnetwerk. In de laatste modus kun je nog kiezen of je de verbinding laat lopen via internet (de flame boss servers) en dan heb je overal toegang tot je thermometer(cloud) of lokaal. Dan is er een directe verbinding tussen je thermometer en je device (bijvoorbeeld als je geen internet hebt). Ik vind het super dat je zo veel verbindingsmogelijkheden hebt.

Om antwoord te geven op de belangrijkste vraag: De verbinding is superstabiel! Naar mijn iPhone, Apple Watch, iPad en computer. En ook nog allemaal tegelijkertijd. Je kan op alle apparaten tegelijkertijd alles aflezen. Hij is dus niet gekoppeld aan één apparaat. Geen verloren verbindingen, continue temperatuur-updates en dat alles snel. Notificaties werken snel en direct, geen herhalende meldingen en dat soort irritante dingen. Dubbel pluspunt voor deze thermometer.

Thermometer zelf
Het kastje zelf is een mooi, premium ogend kastje. Het heeft een blauw/wit verlicht LCD- display. Je kan het kastje ophangen met twee schroeven. Het display geeft aan of je Wi-Fi verbinding hebt, de Wi-Fi modus, batterijlading en de temperatuur van één probe. Dit in goed leesbare cijfers. Er zit een aan/uit knop op en een knop om de probe te kiezen. Jammer dat je maar één temperatuur kan zien, maar in de praktijk doe ik alles via mijn telefoon en je kan de thermometer ook automatisch door zijn probes laten ‘loopen’. De verlichting is standaard uit bij batterijgebruik (uiteraard kun je dit aanzette) en standaard aan bij gebruik met een oplader. Je zou de thermometer 18u op een batterijlading kunnen gebruiken. Dit heb ik niet getest.

Software
Ik maak verschil tussen de software op ‘apps’ die je op je telefoon of op je tablet zet en software op je computer of laptop.

Ten eerste de apps. Ik gebruikte de iOS apps, zowel op mijn iPhone als iPad. Het zijn twee aparte apps, waarbij bij de iPad ook het hele scherm wordt gebruikt. Ik vind zelf de iPad superhandig om ergens neer te zetten om de temperaturen in de gaten te houden. De app kan eigenlijk best veel. Je kan één of meerdere devices toevoegen, thermometers en/of controllers. Zo kun je in één oogopslag werken met meerdere barbecues. Ik som wat functionaliteiten op: Temperatuur per probe, temperatuurbereik per probe, alarmen per push-notificatie en/of SMS (mooi!), delen van je ‘cook’ op internet zodat mensen live mee kunnen volgen, private maken van je ‘cook’, één grafiek met alle probes (veel fijner dan losse grafieken) en notities toevoegen. Je kan je ‘cook’ ook een naam geven, je thermometer houdt dan al je cooks bij. Dat is wel mooi.

Ik mis ook een aantal dingen, het zijn geen grote dingen maar ik som ze toch op.

  • Ik kan de probes alleen korte namen geven naam geven, langer zou comfortabeler zijn.
  • Je kan alleen een alarm zetten op een temperatuurbereik, niet alleen op een maximumtemperatuur
  • De minimumtemperatuur voor een alarm moet minimaal 38 graden zijn. Dat is een beetje gek, want als ik een stuk vlees op de barbecue leg, dan wil ik weten wanneer dit bv 70 graden is, maar de begintemperatuur is dan vaak 10 graden. Ik kan dus niet 0-70 instellen.
  • Er zitten geen klokjes in. Het zou mooi zijn als je een timer kon zetten per probe.
  • Je kan ook niet de batterijstatus aflezen in de app.
  • Het zou mooi zijn als de software een voorspelling maakte van de eindtijd (Extrapolatie)
  • Het zou mooi zijn als je ook een 24-uurs klok kon instellen
  • Het zou mooi zijn als je achteraf een totale tijd kon aflezen
  • Het zou makkelijker moeten zijn om de alarm-instellingen per probe af te lezen
  • Het zou handig zijn als je de begintijd van de ‘cook’ kon aanpassen. Nu heb je bij de start vaak wat (extreme) fluctuaties in de temperatuur, deze zijn niet representatief en beïnvloeden de schaal van de grafiek erg.

 Ten tweede de computer interface. De computersoftware is een web interface en werkt via de webservers van Flame Boss, ik weet niet of je ook direct kan inloggen op het apparaat. Ik denk het niet. De web interface kun je gebruiken op elk apparaat met een moderne webbrowser. Je kan alles wat je ook in de app kan plus een aantal extra’s. Je kan onder andere de grafiek schalen en al je data in een XML-file exporteren. Het is in elk geval fijne software met nog een beetje ruimte voor verbetering.

Wat ik niet heb uitgeprobeerd is de mogelijkheid te koppelen aan Amazon Alexa of Google Assistant. Hiermee kun je in elk geval met stembediening vragen om de temperatuur van een probe.

 
 

Conclusie 
Ik vind het een fijne thermometer. Qua prijs ligt deze in het middensegment. De thermometer is vooral betrouwbaar en snel, dat valt op. Dat is misschien ook wel het belangrijkste. De software is eigenlijk ook prima, met een aantal verbeteringen daargelaten. Ik zou je deze thermometer dan ook aanbevelen. Ik ga kijken of ik de verbeteringen nog kan mailen naar het development team van Flame Boss.

NL EN FR DE IT ES