Traeger vs Kamadoe Joe Spareribs vergelijking

Een tijdje geleden kocht ik een Traeger Pro 575, een pelletgrill. De voornaamste reden om deze aan te schaffen is het gemak waarmee ik tussendoor kan barbecueën. Voor mij als thuiswerker wordt het zo wel heel makkelijk om tussen mijn werk door wat te barbecueën. Verder is het o-zo gemakkelijk dat je je barbecue kan bedienen met de app op je telefoon, zeker als het regent en waait buiten. Gemak dus. Anderhalf jaar geleden kocht ik mijn Kamado Joe 2, een keramische barbecue waar ik inmiddels al veel plezier aan hebt beleefd en die ik niet meer kwijt zou willen.

Ik ga een side-by-side vergelijking doen, wetende dat je appels met peren vergelijkt. Het is immers een totaal ander toestel. Het onderwerp van vandaag worden ribben. Die ga ik op beide barbecues op zoveel mogelijk dezelfde manier klaarmaken. Ik probeer de variabelen zoveel mogelijk gelijk te houden.

De setup – Traeger. 

Het is ongeveer 14 graden buiten, dat is relatief warm voor de winter (en comfortabel voor mij om deze test te doen). Ik verwacht dat de Traeger hierdoor meer brandstof nodig heeft dan de Kamado, want deze is beter geïsoleerd. Ik gebruik de Traeger standaard, zonder isolatiedeken en gebruik de interne controller om de temperatuur te beheersen. In de Traeger gebruik ik Lumberjack Hickory pellets, volgens de Amerikaanse barbecue fora één van de beste pellets die je kan krijgen. Ik gebruik deze nu voor de eerste keer. Ik bestelde ze bij www.green-forest.nl. Ik maak de hopper van tevoren leeg en weeg hoeveel pellets in de hopper gaan, bij gereed weeg ik het restant, dat is het verbruik. Ik zuig de Traeger ook schoon voor gebruik.

De setup – Kamado.

De Kamado maak ik van tevoren schoon met een aszuiger. Ik vul hem met Black Label houtskool en maak gebruik van 2 hickory blokjes rookhout. Beide komen van www.hetluxebuitenleven.nl . Daar komt al mijn houtskool en rookhout vandaag en ik vind het heerlijke producten om mee te werken. Uiteraard gebruik ik in de Kamado de deflectors en ik gebruik driptrays met aluminiumfolie. Om de temperatuur te besturen gebruik ik mijn zelfgebouwde barbecue controller die gebaseerd is op een REXC100 unit.

Verder gebruik ik mijn Flameboss 100 wifi thermometer om de temperatuur van de ribben in de gaten te houden. Met deze thermometer kan ik het verloop mooi ten opzichte van elkaar vastleggen op mijn laptop.

 

Het vlees – de ribben. 

Ik heb vier ribracks, spareribs van Brabants varken. Ze zijn vers, maar hebben wel twee maanden in de diepvries gelegen. Ik heb ze ontdooid in de koelkast en zijn bij begin op koelkast -temperatuur. De spareribs komen van www.devleesboerderij.nl, mijn hofleverancier van vlees. Ik vind het erg lekkere ribben en ze zijn altijd dikbevleesd. De vier rackjes hebben een gewicht van 780, 640, 480 en 540 gram. Van de twee lichtste racks maak ik kinderribben, dat zijn ribbetjes met rub die onze kinderen lekker vinden. De twee zwaarste ribben rub ik met ‘Braai’ van www.fyrespices.nl, wat mij betreft een heerlijke all-purpose-rub die ik al vaker gebruikte op ribben en pulled pork. Het is jammer dat de racks geen gelijk gewicht hebben, al zit een deel in de lengte, de zwaarste is iets langer, dat heeft minder effect op de garing dan de dikte.

Voorbereiding

De bereiding van de ribben is eenvoudig. Ontdooien, uitpakken, afdeppen met keukenpapier, ontvliezen met een lepel en wat keukenpapier en daarna smeer ik ze in met olijfolie. Niet te dik. Op de kinderribben gaat alleen aan de bovenkant een rubje. Het recept hiervan is: 110 gram zeezout, 130 gram rietsuiker, 25 gram paprikapoeder, 1,5 el zwarte peper, 4 tl knoflookpoeder en 4 tl uienpoeder. De Braairibben smeer ik aan alle kanten ruim in met de rub, daar mag wat meer smaak op gaan. Dan leg ik de ribben alle vier in een ovenschotel in de koelkast, ik dek ze niet af. Ik laat ze drie uur rusten. Ik ben overigens al een heel tijdje aan het experimenteren hoe ik lekkere ribben maken, ik leg alle variabelen vast in Excel en kijk dan wat het beste effect heeft.

Stap 1 – Roken

Ik laat eerst beide barbecues op temperatuur komen. Bij de Kamado leg ik de deflectors al met het opwarmen erin, zodat ik als ik het rookhout neerleg, ook direct warme deflectors heb. Normaal gebruik ik 3 blokjes hickory hout, maar omdat ik weet dat de Traeger minder houtsmaak geeft en het een vergelijkingstest is gebruik ik nu iets minder rookhout dan normaal. Roken doe ik op beide barbecues op 100 graden. De Traeger geeft wat meer rook bij een lagere temperatuur, bij de Kamado maakt de temperatuur niet zo heel veel uit (binnen het bereik van 100-130).

Stap 2 – Inpakken in folie

Na 3 uur gerookt te hebben is het tijd om de ribben van de barbecue af te halen. Wat je ziet is dat bij de Kamado Joe de rookblokjes op zijn terwijl de Traeger nog rookt. Ik gok dat de Kamado een kortere periode intensere rook heeft gegeven en de Traeger continu maar minder. Ik haal alle slabs uit de barbecues, wikkel ze in folie en voeg er wat vloeibare boter aan toe, wat honing en wat appelsap. Dan gaan ze weer voor 1,5u de barbecue op. Ik verhoog nu de temperatuur naar 130 graden.

Stap 3 – Lakken

Even voordat de 1,5u voorbij is ga ik een laksausje maken. Om de smaak van het vlees niet te veel te beinvloeden maak ik een eenvoudig sausje. Ik gebruik als basis de standaard saus van Sweet Baby Rays, deze doe ik in een steelpannetje doe er een 2 lepels water door, 2 lepels appelazijn en kook het geheel kort. Ik maak de zuur-zoet balans perfect met poedersuiker. Dan haal ik de ribben uit de folie, leg ze terug op de barbecue en lak ze mooi af. Ze blijven nu nog een half uurtje liggen.

Het proces

 

Eigenlijk was het proces op beide barbecues vergelijkbaar. Ik merk dat ik de Traeger helemaal zijn gang laat gaan en niet eens ga kijken hoe het gaat. Bij de Kamado Joe ben ik twee keer gaan kijken, even kijken of het vuur nog in orde was en kort even bijregelen. De temperatuur zakte wat in, waarschijnlijk vanwege de ongelijkmatigheid van de grote stukken houtskool. Dat is iets wat je bij de Traeger niet hebt, de hout aanvoer is gelijkmatig en constant. Ik heb de keteltemperaturen niet bijgehouden, maar ik ga ervanuit dat de controllers die wel rond de -10/+10 graden houden. Ik heb de kerntemperaturen wel bijgehouden in de flameboss app. Wat je kan zien is dat de temperatuur van de ribben op de kamado eens iets minder linear verloopt dan op de Traeger, ik zou dat wijten aan de ongelijkmatigheid in stukken houtskool. Is dat een probleem? Geen enkel idee. Mooi was ook om te zien dat op een bepaald moment de temperaturen exact gelijkliepen.

De zwarte lijn is de Kamado en de rode de Traeger (had ik eigenlijk andersom moeten doen)

Dan komen we bij de conclusie, het jureren zeg maar. Ik jureer ook bij de KCBS en daar gebruiken we appearance, taste en tenderness om o.a. ribben op te scoren. Ik zal vandaag geen punten geven aan mezelf, maar ik zal wel feedback geven op basis van die drie categorieën. Daarnaast vind ik gemak en kosten ook nog wel interessant om even mee te nemen. Om verder ook maar even de verwachten goed neer te zetten, bij de KCBS jureren we ribben op bite. Je moet het vlees zachtjes van het bot kunnen trekken. Zelf vind ik het lekker als het vlees iets sneller van het bot komt, wat zachter dus, maar het moet ook weer niet van het bot vallen. Dát probeerde ik dus te bereiken.

Traeger Pro 575

 

Appereance; De ribben zien er lekker uit, aan de binnenkant zie je dat er rook is geweest. Ik heb het idee dat bij de Traeger de rook verder naar binnen is getrokken dan bij de Kamado. Een mooie roze kleur schijnt door tot aan het bot. Er is geen duidelijke rode rook-‘ring’. Ik denk als je nog meer rook wil hebben moet je lager gaan zitten in temperatuur (75) of een smokertube gebruiken. Verder heb ik me geen moeite gedaan om de mooiste rib uit te zoeken, netjes te snijden of netjes te lakken. Dit was een smaaktest.

Taste; De ribben zijn echt lekker, het vlees is goed van smaak, er zit een subtiele rooksmaak aan, de kruiden zijn goed uitgebalanceerd en de laksaus is heerlijk. De rozemarijn van de Braai komt nog af-en-toe door en dat is heel aangenaam. Mocht ik mezelf moeten jureren zou ik dit echt een lekkere rib vinden. (Vergis je niet, ik ben al bijna een jaar bezig met rib-methode te perfectioneren).  

Tenderness; De ribben hebben echt een super goede garing, ze zijn lekker sappig van binnen en laten het bot niet vanzelf los. De bite is dus ook echt wel op orde. Om eerlijk te zijn zou ik de rib wel eens willen laten jureren op taste en tenderness.

Gemak; De Traeger is een en al gemak natuurlijk. Aanzetten, ribben erop, timer aanzetten en pas weer terugkomen als je een handeling moet uitvoeren. Het is al door vele anderen gezegd: het vuurgevoel is wat minder bij een pelletgrill. Is dit een nadeel of een voordeel? Als ik weinig tijd heb of het weer slecht is en toch wil barbecuen is de Traeger absoluut in het voordeel. Heb ik een dagje vrij, is het lekker wil en wil ik een dag uitgebreid hobbyen, dan kies ik waarschijnlijk voor de Kamado.

Kosten; Ik koos zo’n beetje voor de duurste pellets die je kan vinden. Maar eerlijk is eerlijk de smaak is goed. In elk geval lekkerder dan de pellets van Traeger zelf. Hoeveel pellets heeft deze sessie gekost? Ik gebruikte 2,5 kg pellets. Even rap omrekenen kost dat ongeveer 6 euro. Dat is misschien wat veel voor twee rib rackjes maar met een rekje kun je er makkelijk 12-15 kwijt, dan maakt het niet zoveel uit.

Conclusie; De ribben zijn echt top. Het enige waar je iets van kan zeggen is de rooksmaak, die is wat steviger bij een offset of kamado (met voldoende rookhout). In dit geval vind ik dit geen nadeel omdat een subtiele rooksmaak ook lekker is. 

Kamadoe Joe 2 Classic

 

Appereance; De ribben zien er lekker uit, aan de binnenkant zie je dat er rook is geweest. Bij de Kamado zie je een sterker rookrandje, vergelijk maar eens op de foto. Ook hier is het subtiel, dat komt omdat ik maar beperkt rookhout heb gebruikt. Mijn aanname is dat het verschil komt uit het feit dat de ribs op de Traeger lang een beetje rook hebben gehad en op de Kamado korter en intenser. Verder heb ik me geen moeite gedaan om de mooiste rib uit te zoeken, netjes te snijden of netjes te lakken. Dit was een smaaktest.

Taste; De ribben zijn echt lekker, het vlees is goed van smaak, er zit een subtiele rooksmaak aan, de kruiden zijn goed uitgebalanceerd en de laksaus is heerlijk. De rozemarijn van de Braai komt nog af-en-toe door en dat is heel aangenaam. Mocht ik mezelf moeten jureren zou ik dit echt een lekkere rib vinden. (Vergis je niet, ik ben al bijna een jaar bezig met rib-methode te perfectioneren).  

Tenderness; De ribben hebben een goede garing, maar zijn iets minder sappig dan die van op de Traeger. Hoe dat komt weet ik niet precies. Als je die van de Traeger niet proeft, dan zijn deze super, maar als je vergelijkt zijn die van de Traeger net iets sappiger.

Gemak; Werken met de Kamado is natuurlijk meer werk dan met de Traeger. Zonder controller moet je het natuurlijk wat in de gaten houden en met controller moet je de controller opbouwen en afbreken. Verder is het natuurlijk iets meer werk om op te bouwen met de deflectors en de druipbakjes. Als het niet waait, regent of je moet werken is dat allemaal geen moeite, maar de Traeger is net even makkelijker. 

Kosten; Ik koos voor Black Label houtskool, die kost 20 euro per 10 kilo. Ik vulde de Kamado moet 2kg houtskool, na wegen achteraf was er nog  1,3 kilo over. Er is dus maar bizar weinig houtskool gebruikt. Voor een 1,40 euro heb je een middagje ribjes gemaakt.

Conclusie; De ribben zijn echt lekker. Het enige waar je iets van kan zeggen is de dat ze net wat droger zijn dat die op de Traeger. Het kan aan de temperatuurfluctatie liggen, aan de ribben zelf, of misschien is de Traeger wat natter dan de Kamado.

Finale

 

We hebben vanavond heerlijke ribben gegeten. Zowel uit de Kamado als de Traeger waren ze heerlijk. Bij de Traeger is het wat lastiger om er rooksmaak in te krijgen, bij de Kamado leg je gewoon 1 of 2 blokjes extra. Als je liefhebber bent van zware rooksmaak, dan zou ik een smokertube in de Traeger leggen of toch echt de kamado of offset gebruiken. Voor de rest zijn de ribben vergelijkbaar. Ze smaken gewoon echt goed. Als je deze ribben niet naast elkaar proefde of wist dat het van een andere barbecue komt, dan zijn ze echt vergelijkbaar.

 Alvast de beste wensen voor 2022!!!

NL EN FR DE IT ES